Poate că îți pui întrebarea: Ce este stomatologia pediatrică și cum diferă de stomatologia pentru adulți?
Răspunsul este unul concret și simplu: pedodonția este o ramură a medicinei dentare, care vizează tratamentul dentar al copiilor și adolescenților, asigurând o bună sănătate orală, prin depistarea precoce a leziunilor dentare sau gingivale și tratamentul corespunzator.
Medicul stomatolog pentru copii se angajează să păstreze sănătatea dentară a copiilor din momentul apariției primilor dinții temporari până în jurul vârstei de 12-15 ani, cand se incheie finalizarea eruptiei dintilor definitivi. Dentistul specializat în tratarea dinților, gingiilor și a întregii cavități bucale a copiilor pe parcursul diferitelor faze ale copilăriei, are cunoștințele și pregătirea necesară pentru a trata orice afecțiune dentară cu care micutul se confruntă.
Diferitele tipuri de tratamente pe care un medic pedodont le poate realiza:
- Prevenirea bolilor dentare, precum și evaluarea riscului de apariție a cariilor dentare;
- Explicarea regulilor de periaj și a importanței îngrijirii dentare adecvate;
- Igienizare dentara corespunzatoare varstei micului pacient;
- Tratamentul stomatologic pentru leziuni traumatice ale dinților (dinți fracturați sau avulsati)
- Corectarea obiceiurilor vicioase (suptul degetului sau suzeta după o anumită perioadă de timp) este discutată în cadrul sedintelor;
- Aplicarea metodelor de prevenire a cariilor dentare, cum ar fi periajul profesional, realizarea sigilărilor dentare și recomandări pentru o alimentatie sanatoasa;
- Tratamentul cariilor dentare și a bolilor gingivale;
- Evaluarea, diagnosticarea și recomandarea terapiei ortodontice pentru dinții incorect aliniați sau ocluzia dentară incorectă.
- Extractiile dintilor temporari irecuperabili sau a celora care pot determina infectii ale mugurelui dintelui permanent.