Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Endodonție

Endodonția este ramura medicinei dentare care tratează rădăcina dintelui, ocupându-se cu patologia pulpei dentare ( a nervului dentar) și a țesuturilor peri radiculare ( de jur împrejurul vârfului rădăcinii).

 

  • Ce presupune tratamentul endodontic?

Tratamentul endodontic, denumit și tratament de canal, reprezintă procedura terapeutică de îndepărtare a  pulpei infectate a dintelui, de sterilizare a canalelor radiculare și de umplere a lor cu un material biocompatibil, atât cu țesutul dentar, cât și cu țesuturile peridentare.

 

Pulpa dentară este stratul interior al dintelui și este alcătuită din țesut nervos, vase de sânge și țesut conjunctiv. Scopul tratamentului endodontic este de a restabili sănătatea dintelui prin tratarea țesutului inflamat sau infectat. Acest deziderent se obține prin îndepărtarea în totalitate a pulpei dentare infectate și mai apoi, prin sigilarea canalului radicular.

 

  • Cum știu dacă am nevoie de un tratament de canal?

Tratamentul endodontic este soluția pentru durerile severe de dinți, dureri care nu cedează la niciun antiinflamator și care nu te lasă să dormi. Sau poate fi efectuat pentru infecțiile dentare cronice, care de cele mai multe ori evoluează fără durere dentară și sunt descoperite doar la un control imagistic.

 

Dacă știi că ai leziuni carioase netratate, întinse în suprafață și adânci, e timpul pentru un control stomatologic. Mai bine previi durerea, decât să te trezești cu ea și cel mai probabil, îți vei salva dintele. De foarte multe ori, pacienții ajung târziu la medicul stomatolog, când tratamentul endodontic, conservativ, de salvare a dintelui nu mai poate fi efectuat. Și atunci singura soluție este extracția dintelui, devenit irecuperabil.

 

  • Care sunt beneficiile tratamentului endodontic?

Printre beneficiile tratamentului, amintim:

  • Prevenirea răspândirii infecției la dinții învecinați sau la os;
  • Prevenirea formării abceselor dentare cu sau fără fistulizare;
  • Restabilirea funcțiilor depline ale dintelui în cauză ;
  • Păstrarea dinților naturali pe arcada dentară cât mai mult timp posibil.

 

  • Care se întâmplă dacă nu realizez tratamentul endodontic?

Orice problemă dentară netratată de medicul endodont va evolua. Astfel:

 

  • Pulpa dentară din interiorul dintelui se va necroza ( va muri), apoi se va infecta și va afecta țesuturile din jurul rădăcinii dintelui. La un moment dat, va reapărea durerea prin apariția unui proces infecțios la nivelul osului alveolar.
  • Dacă se ajunge prea târziu la medicul endodont, dintele nu mai poate fi salvat ( acesta fie este foarte distrus de procesul carios, fie prezintă linii de fisură radiculară etc) și va fi extras.

 

  • Tratamentul de canal va durea? Voi simți durere pe toată durata intervenției?

Tratamentul endodontic se realizează sub anestezie locală și nu vei simți niciun fel de durere. De asemenea, nu vei simți niciun disconfort la nivelul dintelui tratat după terminarea tratamentului de canal, deoarece țesutul nervos a fost eliminat și infecția a fost tratată. La final, dintele in cauză, de cele mai multe ori, va fi îmbrăcat cu o coroană dentară pentru a elimina riscul fracturării acestuia în timp sub niște forțe masticatorii foarte mari.

Programează-te acum!

Ai încredere în Excelență & Inovație