durerea-cover-site

Sensibilitatea dentara sau dintii sensibili

Sensibilitatea dentara poate afecta unul sau mai multi dinti si debutul ei este brusc, durerea poate fi ascutita si radiata la nivelul intregului dinte. Factorii ce declanseaza durerea pot fi de natura fizica sau chimica si astfel ne confruntam cu dinti sensibili la rece, la cald, la dulce sau la atingere.

Mecanismul prin care se produce este simplu. Ca sensibilitatea dintilor sa existe, stimulii ce o produc, trebuie sa aiba contact direct cu dentina dintelui. Dentina este o parte a dintelui care in mod normal la nivelul coroanei (partea care se vede in gura) este acoperita in totalitate de smalt (un excelent tesut izolant chimic si fizic), iar la nivelul radacinii este acoperita de un strat foarte subtire de un material numit cement care nu izoleaza atat de bine ca smaltul, lipsul acesta fiind compensat de faptul ca radacina este acoperita de os si gingie sanatoasa.

Astfel, avem doua situatii in care dentina poate fi expusa: la nivel coronar, prin lipsa stratului de smalt pe alocuri, sau la nivelul radacinii prin mai multe mecanisme pe care le vom detalia.

De ce lipseste smaltul si cum putem opri/trata disparitia lui?

Smaltul poate lipsi din varii motive:

  • asa ne-am nascut, in acest caz absenta smaltului se situeaza la nivelul coroanei in vecintatea gingiei;
  • ne periem incorect, cu forta prea mare, sau/si cu periuta de dinti cu peri tari (prin acest tip de periaj, la fiecare periere se mai ia cate un micro strat de smalt, pana ajunge sa dispara, in special tot in vecinatatea gingiei unde anatomic este foarte subtire;
  • prin consumul exagerat de alimente acide (citrice, ceai, tomate, muraturi, otet, vin acru) – exista persoane care din cauza respiratiei urat mirositoare (care are alte cauze) mesteca bucatele de lamaie foarte des, fapt ce duce extrem de repede la dinti sensibili, si mai apoi la fel de repede la pierderea dintilor;
  • folosirea excesiva a apei de gura, care de cele mai multe ori are caracter acid;
  • scrasnirea dintilor (bruxism) care duce la tocirea smaltului de pe suprafetele ocluzale ale dintelui (suprafata cu care mestecam);
  • carii;
  • leziuni cuneiforme, o leziune de origine necarioasa  caractarizata prin lipsa de smalt sau smalt plus dentina care apare pe suprafetele dinspre obraji ale dintilor undeva in vecinatatea gingiei;
  • prezenta placii bacteriene care are un pH acid si care creeaza un cerc vicios prin faptul ca se aduna, secreta acid, dintii incep sa doara in special la periaj, evitarea periajului in acea zona din pricina durerii, prin absenta periajului se aduna o cantitate si mai mare de placa bacteriana care va secreta si mai mult acid si care va faci dintii si mai sensibili in final producanduse carii, tartru si retractie gingivala.

Sensibilitatea la nivelul radacinii se poate produce astfel:

  • prin eruptia pasiva a dintelui: dintii sunt conceputi sa “calce” cei de sus pe cei de jos. Daca de exemplu la maxilar, sus avem un molar lipsa, molarul de jos, de la mandibula nu mai are pe ce sa „calce”, si astfel se va porni un proces de eruptie pasiva, astfel incat sa gaseasca ceva pe care sa faca contact. Acesta va erupe (va iesi din os) pana va face un contact ori cu un alt dinte ori cu gingia (de sus). Prin acest fenomen de dinte migrat se va expune radacina in cavitatea bucala, si toti stimulii fizici sau chimici pot produce sensibilitate.
  • prin retractie gingivala – cand se retrage gingia se expune radacina in cavitatea bucala. Motivele pentru care avem gingie retrasa: periaj incorect, prezenta de placa bacteriana, prezenta de tartru, unele boli generale, plombe realizate incorect, coroane realizate incorect, etc.

Remedii pentru dinti sensibili

Pentru a preveni sau stopa evolutia sensibilitatii dentare recomand o alimentatie cat mai echilibrata fara excese de alimente acide.  De asemenea recomand o tehnica de periaj corecta, blanda cu o periuta cu peri moi sau medii.

Contrar celor auzite in reclame, apa de gura se foloseste cateodata, deloc sau la indicatia medicului stomatolog. De ce? Pentru ca pe mucoasa care ne acopera interiorul cavitatii bucale, exista niste microorganisme benefice care traiesc in simbioza cu organismul nostru, care secreta niste substante benefice noua si care ne apara de alte microorganisme rele. Mai pe scurt, in cazul unei igiene dentare bune, bazata pe un periaj dentar corect, in gura fiecaruia dintre noi exista un echilibru. Prin folosirea apei de gura, care contine o multime de substante chimice daunatoare organismului si care omoara acele microorganisme, o perioada indelungata, acest echilibru se perturba si alaturi de susbtantele daunatoare din alimente si stresul de zi cu zi se poate ajunge la unele boli ale cavitatii bucale.

Ca mijloace de tratament ale dintilor sensibili prima optiune este folosirea de paste de dinti desensibilizante. Aceste paste pot duce la o ameliorare sau chiar stopare dupa cateva aplicari, sau pot sa nu aiba nici un efect.

Pentru cei in cazul carora pasta de dinti desensibilizanta nu contribuie la o imbunatatire, recomand o consultatie de specialitate, si elaborarea unui tratament personalizat care poate consta in aplicarea de gel sau lac cu fluor, aplicarea unui agent desensibilizant, sau aplicarea unor plombe sau coroane pe dintii afectati.

In cazul dintilor migrati, este posibila instituirea unui tratament ortodontic, in timp ce in cazul retractiilor gingivale se pot face tratamente parodontale precum igienizarea parodontala profesioanala, unde sansele ca gingia sa isi revina si sa acopere din nou radacina sunt mari, sau tratamente chirurgicale parodontale mai complexe, cu rezultate in majoritatea cazurilor bune.

In cele din urma, solutia radicala de tratament pentru dinti sensibili este devitalizarea dintelui/dintilor afectati, tratament suta la suta functional, dar si acesta cu lipsurile lui.

In cazul in care aveti dinti sensibili si vreti sa scapati de aceasta problema, va astept cu drag la o consultatie unde vom incerca impreuna sa rezolvam aceasta problema. De ce sa nu va bucurati vara de o inghetata racoritoare, sau iarna de un ceai fierbinte, cand exista solutii?

„Rezolvarea unei probleme consta in gasirea celor capabili sa o rezolve.”
Legea lui Van Harpen

Dr. Florin Popastate

Inapoi
Programeaza-te acum!