Ziua de 14 august 2015 a fost una memorabila atat pentru membrii echipei Artistic Dent, cat si pentru cei care ni s-au alaturat. De ce? Pentru ca am reusit sa punem in aplicare primul proiect Artistic Green, acela de a readuce la lumina o frumoasa zona de campare situata in localitatea Adunatii Copaceni.

Asadar, cu mic, cu mare si cu zambetul pe buze (si in inima, evident), am inceput sa cream o strategie pentru strangerea deseurilor, si aviz amatorilor, nu erau putine! Cum sa procedam? De unde sa incepem? In ce directie sa ne indreptam?

Ne-am pus de acord asupra detaliilor: ne-am impartit in echipe de cate 2-3 persoane, ne-am echipat corespunzator (manusi si saci rezistenti, bineinteles ca nu au lipsit din arsenal si frumoasele sepci albe cu emblema Artistic Green) si am dat startul la distractie.

Deseurile (sticle, plastice, hartii) abundau in toate partile, marea concentrare a lor a fost in zonele copacilor si asa-ziselor pubele din piatra de pe vremea tovarasului Ceausescu.Ne-am luat inima in dinti si am inceput culesul. Noroc ca eram cu totii intr-o buna forma fizica.

Din imagini se poate usor observa marea deseurilor ignorata atat de trecatori , cat si de autoritatile care ar trebui sa asigure curatenia acestei zone. Dar, din pacate, mentalitatea oamenilor nu se schimba cu una cu doua.

Prin aceasta actiune incercam sa sensibilizam oamenii, sa-si deschida ochii larg si sa priveasca dincolo de linia orizontului, in aceeasi directie cu noi. Sa acorde o educatie corespunzatoare copiilor si sa ocroteasca pe cea care nu inceteaza sa ne ofere tot ce se poate oferi.

Umplem un sac, umplem doi… umplem douazeci si doi… si numaratoarea continua. In total s-au strans cate 4 saci de persoana. Cu totii am avut un obiectiv pe care l-am dus la bun sfarsit.

Si asa, usor usor, locul incepe sa-si recapete frumusetea de altadata. Deserile diminua, verdele isi reia locul in peisaj. Devine curat!

Zonele din jurul locurilor pentru gratare sunt curatate, sacii sunt stransi si adunati. Cei mici sunt de un mare ajutor. Cu energia pe care ti-o transmit si voia lor buna, nici nu ai nevoie de pauza. Kali a fost argintul nostru viu in acea zi.

Un zambet de multumire sufleteasca infloreste pe buzele tuturor si energia pozitiva pe care am acumulat-o vrem s-o daruim mai departe. Echipa Artistic Dent va saluta si va asteapta la viitoarele proiecte Artistic Green.

Dupa cum se observa din poze, multitudinea deseurilor ne-a cam dat putina bataie de cap, dar unde-s multi, puterea creste si echipa o-ntregeste.

Ultimile deseuri isi reiau locul in saci. Ultimile aplecari dupa plasticele desprinse cu greu din pamant. Ultimile sticle culese din iarba si din desisuri. Ultimile broboade de sudoare. Si…

Actiunea se indreapta spre final. Ce parere aveti? Mai mare ne-a fost dragul sa admiram frumusetea locului. Parca timpul s-a oprit in loc. De fapt aproape totul s-a oprit in loc. Orice gand, orice miscare… Numai bataile inimii si respiratiile mai puteau fi auzite. Am terminat! Am reusit!

”Adevarata bucurie nu vine din huzur sau din bogatii sau din laudarea oamenilor, ci din a face ceva care sa merite osteneala.” Wilfred Grenfell

Am sarbatorit evenimentul cu gandul ca efortul nostru a fost inteles si cu speranta ca pe viitor mai multe persoane ni se vor alatura in activitatile pe care dorim sa le desfasuram. Veti face un bine atat mediului inconjurator, voua, cat si semenilor vostri.

Dr. Sorina Plitea

Inapoi
Programeaza-te acum!