Campania „Zambeste Sanatos”- educatie sanitara prin intoarcerea la radacini

„Tot secretul in viata noastra este arhetipul, modelul. Daca aveti modele bune ne putem modela si noi.”, spunea Parintele Atanasie Stefanescu. Pornind de la aceste vorbe, avem puterea de a schimba in BINE atat de multe, facand pasi mici, dar siguri. Si cel mai indicat este sa fii model pentru copilul tau, pentru nepotul tau sau pentru elevul tau, conform zicalei „Bate fierul cat e cald.”

Stii cat de multe poti sa-i oferi unui prichindel in numai 5 minute de vorba cu el? Ii oferi timpul tau ( care e atat de pretios in zilele noastre), o vorba buna si o incurajare (multor le lipseste afectiunea parentala), un sfat sau mai multe.. iar recompensa e uriasa.

Pentru ca sistemul educational in Romania se bazeaza numai pe acumularea de informatii (multe din ele se vor uita in urmatorii 2-3 ani), fara o aplicare a celor acumulate in anii de invatamant si fara a se pune accentul pe lucruri elementare care iti fac viata mai usoara si mai sanatoasa, ne-am gandit sa facem un mic pas in acest sens.

Cati dintre voi ati fost invatati sa va periati corect dintii in scoala generala/ liceu? Cati dintre voi ati auzit vorbindu-se despre mijloacele auxiliare de igiena dentara ( ata dentara, apa de gura) in timpul orelor de curs? Ati facut vreun curs despre sanatatea dentara? Si ne mai miram ca cei mici, adolescenti sau chiar adulti au atatea probleme dentare. Spune drept, daca stiai cum sa previi aparitia cariilor, aplicai ( cat de cat) ceea ce ai invatat? Mai ajungeai in stadiul actual in care te gasesti?

Noi am facut un pas mic in acest sens: ne-am decis sa impartasim o serie de informatii ( reguli de igiena orala) si sa exersam impreuna periajul dentar cu mai multe grupe de copii, elevi din clasele 0-4 ai Scolii nr.1 din comuna Plataresti, in cadrul campaniei „Zambeste sanatos!”. „Nu conteaza de unde esti, conteaza educatia pe care o primesti!”, spune Mihaela Sima, directorul nostru igieno-sanitar, care a venit cu minunata ideea de a incepe in scoala primara, unde a invatat in urma cu 10 ani. Intoarcerea sa la radacini, printre elevi si profesori, printre banci si prin coridoare luminate de razele matinale ale soarelui, i-au trezit amintiri placute si s-a revazut cu oameni dragi, oameni care ne-au primit cu bratele deschise la locul lor de munca. Oameni simpli care pot deveni MODELE POZITIVE pentru copiii tai doar daca isi doresc sa cultive altruismul,increderea si iubirea.

Ea s-a intors cu un scop precis in locul de unde a plecat, acela de a-i invata pe altii ceea ce a invatat si ea, dandu-le informatia necesara pentru un viitor mai bun. Cati dintre noi se mai intorc de unde au plecat? Si pe deasupra sa-i mai invete si pe altii ceea ce au dobandit de-a lungul timpului?

Incarcati cu emotii pozitive( prima actiune/campanie de acest fel), cu daruri pentru „neastamparati”, am inceput prezentarea printr-un filmulet animat ce arata care sunt prietenii dintilor frumosi si ce anume se intampla daca acestia sunt neglijati – apar problemele dentare ( tartru, carii etc) evident! Cei mici au fost captivati de ceea ce au vazut, au pus intrebari si s-au distrat invatand cum anume sa-si perieze corect dintisorii. Au fost atenti si receptivi! Au fost incantati ca cineva se ocupa de ei si ii invata ceva ce NU SE PREDA in scoli!

Nu ne vom opri aici! Vom continua ceea ce am inceput, ne vom extinde si va invitam si pe voi sa participati activ la actiunile noastre! Fa parte din VIITORUL LOR!

Prin aceasta educatie timpurie a prichindeilor,am urmarit ca macar 5 % dintre ei sa aplice ceea ce au invatat si sa transmita si altora informatia primita. Astfel, urmatorii vor invata si ei, iar lantul va continua, nemaiputand fi intrerupt. Dorim sa schimbam in BINE MENTALITATEA generatiilor viitoare, dorim sa traim in deplina armonie cu noi insine, cu cei din jurul nostru si cu natura, dorim sa fim UN MODEL si sa va determinam si pe voi sa fiti UN MODEL BUN DE URMAT pentru copilul vostru.

Dr. Sorina Plitea

Inapoi
Programeaza-te acum!