Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Împreună pentru un mediu mai curat! Adunații Copăceni

Ziua de 14 august 2015 a fost una memorabilă atât pentru membrii echipei Artistic Dent, cât și pentru cei care ni s-au alăturat. De ce? Pentru că am reușit să punem în aplicare primul proiect Artistic Green, acela de a readuce la lumină o frumoasă zonă de campare situată în localitatea Adunații Copăceni.

 

Așadar, cu mic, cu mare și cu zâmbetul pe buze (și în inimă, evident), am început să creăm o strategie pentru strângerea deșeurilor, și aviz amatorilor, nu erau puține! Cum să procedăm? De unde să începem? În ce direcție să ne îndreptăm?

 

Ne-am pus de acord asupra detaliilor: ne-am împărțit în echipe de câte 2-3 persoane, ne-am echipat corespunzător (mănuși și saci rezistenți, bineînțeles că nu au lipsit din arsenal și frumoasele șepci albe cu emblema Artistic Green) și am dat startul la distracție.

 

Deșeurile (sticle, plastice, hârtii) abundau în toate părțile, marea concentrare a lor a fost în zonele copacilor și așa-ziselor pubele din piatră de pe vremea tovarășului Ceaușescu. Ne-am luat inima în dinți și am început culesul. Noroc că eram cu toții într-o bună formă fizică.

 

Din imagini se poate ușor observa marea deșeurilor ignorată atât de trecători, cât și de autoritățile care ar trebui să asigure curățenia acestei zone. Dar, din păcate, mentalitatea oamenilor nu se schimbă cu una cu două.

 

Prin această acțiune încercăm să sensibilizăm oamenii, să-și deschidă ochii larg și să privească dincolo de linia orizontului, în aceeași direcție cu noi. Să acorde o educație corespunzătoare copiilor și să ocrotească pe cea care nu încetează să ne ofere tot ce se poate oferi.

 

Umplem un sac, umplem doi… umplem douăzeci și doi… și numărătoarea continuă. În total s-au strans câte 4 saci de persoană. Cu toții am avut un obiectiv pe care l-am dus la bun sfârșit.

 

Și așa, ușor ușor, locul începe să-și recapete frumusețea de altădată. Deșerile diminua, verdele își reia locul în peisaj. Devine curat!

 

Zonele din jurul locurilor pentru grătare sunt curățate, sacii sunt strânși și adunați. Cei mici sunt de un mare ajutor. Cu energia pe care ți-o transmit și voia lor bună, nici nu ai nevoie de pauză. Kali a fost argintul nostru viu în acea zi.

 

Un zâmbet de mulțumire sufletească înflorește pe buzele tuturor și energia pozitivă pe care am acumulat-o vrem s-o dăruim mai departe. Echipa Artistic Dent vă salută și vă așteaptă la viitoarele proiecte Artistic Green.

 

După cum se observă din poze, multitudinea deșeurilor ne-a cam dat puțină bătaie de cap, dar unde-s mulți, puterea crește și echipa o-ntregește.

 

Ultimile deșeuri își reiau locul în saci. Ultimile aplecări după plasticele desprinse cu greu din pământ. Ultimile sticle culese din iarbă și din desișuri. Ultimile broboade de sudoare. Și…

 

Acțiunea se îndreaptă spre final. Ce părere aveți? Mai mare ne-a fost dragul să admirăm frumusețea locului. Parcă timpul s-a oprit în loc. De fapt aproape totul s-a oprit în loc. Orice gând, orice mișcare… Numai bătăile inimii și respirațiile mai puteau fi auzite. Am terminat! Am reușit!

 

”Adevarata bucurie nu vine din huzur sau din bogății sau din lăudarea oamenilor, ci din a face ceva care să merite osteneala.” Wilfred Grenfell

 

Am sărbătorit evenimentul cu gândul că efortul nostru a fost înțeles și cu speranța că pe viitor mai multe persoane ni se vor alatură în activitățile pe care dorim să le desfașurăm. Veți face un bine atât mediului înconjurător, vouă, cât și semenilor voștri.

 

Dr. Sorina Plitea