Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Profilaxia dentară: de la A la Z

 

Profilaxia dentară este tratamentul dentar preventiv de care nu știai că ai nevoie! În acest articol, îți prezentăm tot ce cuprinde această procedură medicală esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor tale.

 

Necesitatea tratamentelui profilactic este de cele mai multe ori ignorată. Pacienții se prezintă la cabinet când există un semn clar de afectare orală ( sensibilitate, durere, sângerarea gingiilor etc), fără a cunoaște faptul că profilaxia dentară poate asigura sănătatea dentară pentru mult timp!

 

Este bine de știut faptul că igiena orală se împarte în două categorii: igiena orală realizată la domiciliu (periajul dentar și folosirea mijloacelor auxiliare) și igiena orală profesională, realizată în cabinet de către  medicul stomatolog.

Prevenirea oricărei probleme dentare este mai importantă decât tratarea acestia și se realizează atât de ușor. De ce? Uite câteva dintre beneficiile acesteia:

  • Costurile sunt mult mai reduse comparativ cu complicațiile bolii carioase sau parodontale. Prin prevenire, cariile pot fi depistate în stadii incipiente, boala parodontală poate fi evitată, iar dintele poate fi salvat de la extracție;
  • Mai puține vizite la medicul stomatolog;
  • Durata tratamentului este redusă;
  • Obții un zâmbet sănătos de care să te bucuri pentru timp îndelungat;
  • Se depistează din timp problemele dentare care îți vor complica viața (așa cum am menționat anterior);
  • Educarea constantă în ceea ce privește modul de îngrijire a întregii guri, nu numai a dinților.

Ce este, așadar, profilaxia?

Profilaxia dentară este măsura dentară preventivă prin care se îndepărtează factorii ce pot agresa direct dinții și gingiile, având rol de menținere a unei bune igiene orale. Aceasta implică o curățare specială a dinților și a gingiilor, urmată de un tratament cu geluri fluorurate. Tratamentul profilactic se realizează de către medicul stomatolog și este indicat a fi efectuat între 6 - 12 luni, în funcție de caracteristicile orale ale fiecărui pacient.

 

profilaxie dentară

 

  • Placa bacteriană este o peliculă subțire care se formează continuu la baza dinților și este formată în principal din particule alimentare, salivă și bacterii, având o textură moale și o culoarea albicioasă, uneori chiar gălbuie. Aceasta încorporează constant materiile anorganice din salivă , în principal sărurile de calciu. Astfel, placa bacteriană se transformă, în timp, dintr-un depozit moale, într-un depozit dur numit  tartru dentar.

 

  • Tartrul acționează ca un mic țep iritativ pentru gingii determinând sângerare gingivală, inflamație și retractie gingivală. Fiind un depozit ce stă pe suprafața dentară poate masca cariile deja existente, oferindu-le un mediu propice pentru dezvoltare. Din păcate, tartrul nu poate fi îndepărtat prin regimul obișnuit de igienă orală la domiciliu, ci se tratează doar prin profilaxie profesională, realizată în cabinetul stomatologic.

Acestea fiind lămurite, îți vom descrie care sunt tratamentele profilactice efectuate în cabinet de către medicul stomatolog.

  • Detartrajul este o metodă simplă, rapidă și non - invazivă ( nu afectează structura dintelui, nu zgârie smalțul) de îndepărtare a depozitelor de placă bacteriană și de tartru dentar de pe toate suprafețele dentare, inclusiv interdentar. Se realizează folosind un dispozitiv cu ultrasunete, răcind dintele cu un jet de apă pentru a evita apariția durerii. Această procedură va elimina acumulările care cauzează mobilitatea dinților în timp și apariția bolii parodontale.
  • Periajul profesional este un pas important în menținerea sănătății dinților. Se realizează cu o periuță dentară circulară, la o viteză mai mare decât periuțele electrice, folosind o pastă dentară specială. Toate suprafețele dinților sunt curățate și lustruite, prevenind depunerea rapidă de placa bacteriană. Periajul profesional nu este dureros, chiar este o plăcere pentru pacient, simțindu-se "ca la un spa" (dentar).
  • Air-flowul este o metodă de curățare completă a gurii, ce folosește pulbere cu bicarbonat de sodiu pentru îndepărtarea petelor dentare și curățarea zonelor greu accesibile ale cavității bucale. La fel ca periajul, nu este dureros, iar în urma sa, obții un zâmbet alb și curat.
  • Gelurile fluorurate se aplică ca ultima etapă a profilaxie orale. Sunt solutii cu un conținut mai ridicat de fluor, având scopul de a întări și a remineraliza smalțul, prevenind evoluția rapidă a cariilor dentare incipiente și scăzând sensibitatea dentară.

Detaliind procesul de profilaxie dentară - de la A la Z - sperăm că ți-ai însușit informațiile de care aveai nevoie pentru a obține și a-ți menține sănătatea dentară, preventivă.

Echipa Artistic Dent este pregătită să te cunoască! Te invităm în lumea stomatologiei altfel!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.