Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ortodonție și aparatul dentar: totul de la A la Z

aparat dentar

 

Ortodonția este ramura stomatologiei care se concentrează pe identificarea și corectarea anomaliilor dento-maxilare, pentru a obține, în final, un zâmbet sănătos - deplin funcțional și estetic.

 

Înainte de a discuta despre tratamentul ortodontic cu aparate dentare, explorând avantajele și dezavantajele fiecăruia, oferind răspunsuri unora dintre cele mai frecvente întrebări, esențial este să înțelegem conceptul de anomalii dento-maxilare.

Anomaliile dento-maxilare nu reprezintă o boală, ci sunt mai degrabă o abatere de la dezvoltarea normală a oaselor, a dinților, având o implicare majoră în funcționalitatea și estetica aparatului dento-maxilar. Acestea pot fi de două tipuri:

  • Ereditare: caracteristici faciale și dentare care se transmit din generație în generație ( cel mai des întâlnită fiind creșterea excesivă a mandibulei),
  • Dobândite: sunt rezultatul  tulburărilor apărute în etapa de creștere, dezvoltare și maturare a dinților și proceselor alveolare, încă din perioada natală, continuându-se ulterior cu acele tulburări care afectează direct creșterea și dezvoltarea osoasă și dentară ( obiceiurile vicioase precum onicofagia, poziția incorectă de dormit, interpunerea diferitelor obiecte între dinți etc.).

Medicul ortodont, în cadrul unei consultații de specialitate, clasifică anomaliile dento-maxilare  astfel:

  • Spațieri dentare cu sau fără înghesuire;
  • Anomalii de poziție, dimensiune, formă, număr ale dinților;
  • Anomalii sagitale precum angrenajul invers - incisivii laterali superiori se găsesc poziționați înapoia celor celor inferiori;
  • Anomaliile transversale precum ocluziile lingualizate - sunt expresia dezvoltării excesive a maxilarului superior sau a dezvoltării insuficiente a mandibulei;
  • Malocluziile caracterizate printr-o tulburare de creștere cantitativă și direcțională produsă la nivel maxilar sau dentar incluzând:
  • Ocluzie adâncă - recunoscută prin acoperirea dinților inferiori de către cei superiori cu mai mult de jumătate din suprafață, uneori ajungând chiar la o acoperire completă;
  • Ocluzia deschisă ( funcțională și scheletală) - vizibilă prin prezența unui spațiu între dinții celor două arcade;
  • Malocluzia cea mai severă și cel mai greu de tratat - Ocluzia inversă, caracterizată printr-o dezvoltare în exces a mandibulei (a maxilarului inferior).
aparat dentar
aparat dentar

Anomaliile dento-maxilare produc un număr important de efecte negative. Cele mai frecvente sunt:

  • Realizarea incorectă a igienei dentare, care sporește șansele de apariție a cariilor dentare și a bolii parodontale;
  • Fonație defectuoasă;
  • Neregularități masticatorii (procesul de masticație se realizează cu greutate, incorect și defectuos);
  • Probleme articulare;
  • Schimbarea fizionomiei (cu precădere când există modificări scheletale - de exemplu creșterea în exces a maxilarului inferior).

Însă toate aceste efecte negative pot fi înlăturate dacă se tratează cauza, și anume anomalia dento-maxilară cu ajutorul aparatului dentar (aparatelor dentare).

Ce este aparatul dentar și cum funcționează?

 

Pentru a înțelege cum funcționează aparatul dentar, este important să cunoști componentele fundamentale ale acestuia. Brackeții, inelele și arcurile alcătuiesc aparatele ortodontice fixe. Brackeții și inelele sunt elemente care se lipesc sau se fixează pe dinți, în timp ce arcurile trec prin toți brackeții și dau forma arcadei. În funcție de complexitatea cazului stomatologic, pot fi atașate alte elemente adiționale, precum resorturi elastice, mini-implanturi ortodontice, elastice dentare, ligaturi metalice etc.

 

Aparatul dentar funcționează prin aplicarea unei presiuni uniforme asupra dinților, într-o anumită direcție, pentru o perioadă de timp, care variază în funcție de fiecare caz stomatologic.

 

Este important să știi că uneori tratamentele ortodontice au o durată mai lungă de timp, deoarece complexitatea cazului impune acest lucru. Nu se pot aplica forțe foarte mari pe dinți pentru a-i mișca mai repede deoarece aceștia pot ceda ( ligamentele periodontale se pot rupe). Deci este nevoie de o presiune moderată, pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel încât dinții să se deplaseze "sănătos" în poziția corectă.

 

"Împingerile" constante asupra dinților și implicit asupra ligamentelor periodontale ( cele ce țin dinții fixați în osul alveolar) produc printr-un mecanism fiziologic remodelarea osului alveolar. În timpul acestui proces, osul de pe partea de compresie ( partea în care se exercită presiunea) se resorbe treptat, în timp ce osul nou se dezvoltă pe cealaltă parte, umplând spațiul creat de mișcarea dintelui și susținând poziția relocată.

Acum că deții aceste informații esențiale, ne putem concentra asupra beneficiilor oferite de tratamentul cu aparat dentar fix. Iată care sunt acestea:

  • Redă aspectul estetic și funcțional al zâmbetului;
  • Îmbunătățește procesul de masticație prin realizarea unei ocluzii corecte;
  • Igiena orală poate fi realizată în mod corespunzător;
  • Corectează problemele de vorbire;
  • Aduce îmbunătățiri fizionomiei.

 

Dacă încă mai ai întrebări legate de tratamentul ortodontic și nu ai găsit până în acest moment răspunsurile, aruncă o privire și la secțiunea următoare, pentru a fi complet informat în legătură cu tratamentul cu aparat dentar!

Întrebări frecvente:

1. Pot opta pentru aparat dentar la orice vârstă?

Răspuns: DA!

 

Au circulat informații greșite în legătură cu vârsta potrivită pentru a începe tratamentul cu aparat dentar. Este adevărat faptul că anomaliile dento-maxilare pot fi corectate mai ușor dacă se alege aparatul dentar încă din copilărie, însă acest lucru nu înseamnă că, la vârstă adultă, nu mai poți beneficia de avantajele acestui tip de tratament ortodontic! Indiferent de vârstă, dacă îți dorești ca zâmbetul tău să fie sănătos și arătos, aparatul dentar poate fi soluția ideală!

 

2. Tratamentul cu aparat dentar implică durere?

Răspuns: NU!

 

În timpul aplicării brackeților nu vei resimți deloc durere, procesul fiind simplu și rapid, realizat într-o singură ședință la cabinetul medicului ortodont.

 

Este posibil ca în primele 2-3 zile să simți un anumit disconfort, dar acest lucru nu ar trebui să te îngrijoreze. Disconfortul dentar este expresia începerii procesului de "mișcare dentară". Este nevoie de o perioadă de acomodare cu noul accesoriu. Acest disconfort va dispărea în scurt timp, iar tu te vei bucura în continuare gândindu-te la viitorul tău zâmbet!

 

3. Cât timp va fi nevoie să port aparat dentar?

Răspuns: Depinde, totul este în funcție de complexitatea cazului clinic.

 

Perioada de tratament poate varia în funcție de fiecare caz în parte. Medicul ortodont este cel care, în urma consultului de specialitate, îți poate da un răspuns la această întrebare. Sunt mulți factori care trebuiesc luați în considerare, plecând de la tipul de anomalie dento-maxilară care trebuie tratată și ajungând până la caracteristicile tale dento-alveolare :duritatea osului alveolar, lungimea și direcția rădăcinilor, dimensiunea coroanelor dentare, dimensiunea arcadelor dentare etc.

 

4. Există anumite alimente pe care nu am voie să le consum în timpul tratamentului?

Răspuns: EXISTĂ CÂTEVA EXCEPȚII

 

Atunci când porți aparat dentar, ideal ar fi să eviți pe cât de mult posibil alimentele foarte tari și pe cele cu o consistență lipicioasă. Acestea, consumate zilnic, pot afecta integritatea brackeților.

 

În afară de aceste câteva excepții, nu sunt impuse restricții alimentare.

 

5. Este posibilă varianta unui aparat dentar invizibil?

Răspuns: DA!

 

Tehnologia aflată în continuă evoluție, a permis medicilor posibilitatea de a satisface chiar și cele mai exigente cerințe ale pacienților. Acum, cu aparatul dentar Invisalign, opțiune de tratament disponibilă în clinica noastră, poți beneficia de un aparat dentar invizibil, care aduce rezultate de succes!

 

6. Care sunt costurile unui aparat dentar fix?

Răspuns: DEPINDE de câțiva factori.

 

Costul total va fi incluse în planul tău de tratament, realizat pentru te informa complet în legătură cu procedura pe care o vei urma. Medicul ortodont îți va oferi un răspuns concret, în urma unei consultații.

 

Prețul final al tratamentului ortodontic poate varia în fucție de:

  • Complexitatea cazului;
  • Necesitatea aparatului dentar pe o singură arcadă dentară/ pe ambele arcade;
  • Tipul de aparat dentar ales;
  • Materialul din care este realizat apartul dentar.

Pentru a avea o imagine mai clară, poți să accesezi lista noastră de prețuri aici. 

 

Vezi prețurile

Înțelegând aceste concepte - de la A la Z - poți fi mai bine pregătit pentru următoarea programare și te poți asigura că vei beneficia la maximum de acest tratament important.

Echipa Artistic Dent este pregătită să te cunoască! Te invităm în lumea stomatologiei altfel!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.