Endodonție: totul de la A la Z
În prezent, suntem mult mai conștienți de importanța zâmbetului pentru starea generală de bine a organismului. Zâmbetul este, fără îndoială, un mijloc de expresie a stării interioare, dar e, în primul rând, dovada sănătății orale și dentare. În acest sens, echipa medic stomatolog - pacient joacă un rol indispensabil, consolidându-se și devenind un tandem armonios, pentru redarea unui zâmbet încrezător și sănătos.
Uneori, aceasta presupune intervenții care să oprească evoluția proceselor patologice de la nivelul dinților și să îi ajute să devină din nou asimptomatici și funcționali.
Dezvoltarea protocoalelor moderne de lucru, asistate de tehnologii avansate, au dus la salvarea mai multor dinți de la extracție, iar asta înseamnă că din ce în ce mai mulți pacienți beneficiază de tratamente endodontice, a căror scop principal este nu doar de a amâna pierderea dintelui de pe arcadă, ci și de a-i păstra buna funcționalitate și stare de sănătate.
Ce este endodonția?
Semnificația endodonției este simplă. Termenul "endodonție" provine din limba greacă și înseamnă "în interiorul dintelui". Endodonția este o ramură a stomatologiei care se concentrează pe prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare, cunoscută ca țesutul moale din interiorul dintelui. Scopul terapiei endodontice este de a păstra dinții naturali ai pacienților cât mai mult timp posibil pe arcadă în stare funcțională, iar beneficiul imediat este eliminarea durerii.
Când este necesar și care este scopul tratamentului de canal/ tratamentului endodontic?
După cum am menționat mai sus, tratamentul de canal vizează pulpa dentară și este necesar atunci când aceasta este afectată și nu se poate vindeca singură (leziunea este ireversibilă).
Pentru a înțelege cum ajunge să fie deteriorată pulpa, este nevoie să cunoaștem, mai întâi, că dintele este format din coroană și rădăcină, iar țesutul pulpar se găsește atât la nivel coronar (în camera pulpară), precum și la nivel radicular (canalele radiculare).
Dar ce este pulpa dentară și care e rolul acesteia? Pulpa dentară este formată din nervul dentar și vase de sânge. Aceasta este esențială pentru dinte, deoarece îi oferă "hrană" și protecție. De asemenea, pulpa poate detecta schimbările de temperatură, motiv pentru care uneori putem simți disconfort sau durere atunci când mâncăm alimente extrem de reci sau fierbinți.
De cele mai multe ori, pulpa dentară este afectată în urma avansării cariilor, fracturilor dentare, traumatismelor, dar și a altor factori patologici sau iatrogenii.
Caria dentară evoluează în timp, penetrează smalțul și dentina și poate ajunge la camera pulpară. Bacteriile și toxinele bacteriene afectează pulpa, cauzând inflamație și infecție, acestea, putându-se răspândi, ulterior, și în afara rădăcinii dintelui, afectând osul și țesuturile moi.
Când pulpa dentară este afectată ireversibil, apar simptomele specifice patologiei endodontice, care sugerează necesitatea realizării unui tratament de canal: episoade de durere spontană, cu durată crescândă, care nu cedează la antalgice, durere la masticație/durere iradiată/durere pulsatilă, senzație de dinte înalt, uneori abces și răspândirea infecției la țesuturile vecine.
Etapele tratamentului endodontic
Tratamentul de canal cuprinde mai multe etape specifice:
- Se realizează anestezia locală pentru ca pacientul sa nu simtă durere în timpul procedurii.
- Dintele este izolat cu ajutorul unei folii speciale din latex (digă), întrucât tratamentul endodontic este o intervenție care trebuie efectuată cu deosebită precizie, într-un mediu necontaminat, lipsit de bacterii.
- Se realizează accesul prin dinte către camera pulpară, cea care adăpostește țesutul infectat/inflamat. În această etapă se îndepărtează obturațiile vechi și țesutul cariat.
- Se îndepărtează pulpa dentară/țesutul infectat din camera pulpară și de pe canalele radiculare cu ajutorul unei succesiuni de instrumente endodontice manuale sau rotative și se irigă sistemul de canale radiculare cu soluții dezinfectante. Cu ajutorul unui aparat special (apex locator) putem să măsurăm lungimea canalelor și să ne asigurăm că am îndepărtat pulpa din întregul sistem de canale.
- În funcție de diagnosticul endodontic și dificultatea cazului, la sfârșitul ședinței canalele radiculare pot fi obturate (umplute) temporar sau definitiv. Obturația temporară se face cu substanțe medicamentoase, care promovează vindecarea și sunt lăsate să-și facă efectul o anumită perioadă de timp. Obturația definitivă constituie etapa finală a tratamentului endodontic și are scopul de a sigila/închide eficient și tridimensional sistemul de canale endodontice cu materiale biocompatibile și antiseptice.
- Atât înainte de tratament, cât și după finalizarea acestuia, este necesară realizarea unor radiografii dentare. Radiografia inițială este de folos in stabilirea diagnosticului și a particularitățile cazului, iar cea finală, pentru a aprecia reușita tratamentului și pentru a monitoriza cazul. Uneori, în cazuri mai complexe, pot fi necesare investigații imagistice suplimentare, precum tomografia CBCT sau alte radiografii.
Endodonție modernă
În trecut, tratamentul de canal era considerat o procedură dureroasă și de lungă durată, care necesita mai multe ședințe la cabinetul stomatologic. Însă noile tehnologii, materiale și protocoale de lucru au făcut ca tratamentele de canal să fie mult mai ușor suportate de pacienți. Datorită calității ridicate a anestezicelor moderne, a instrumentarului și a tehnologiei imagistice digitale (minim invazive), a modalităților de mărire și iluminare, tratamentul de canal este acum o operație mult mai rapidă, nedureroasă și cu rată de succes mult mai mare.
Introducerea microscopului operator în endodonție a stabilit noi standarde în ceea ce privește calitatea și predictibilitatea tratamentelor, făcând posibilă mărirea vizibilității cu până la de 25x ori față de ochiul liber.
Avantajele microscopului dentar și ale lupelor în endodonție:
- Înainte, folosind tehnicile tradiționale, tratamentul de canal era realizat într-un interval mai lung de timp. Acum, cu ajutorul microscopului sau a altor sisteme de mărire (lupe dentare) procedura poate fi realizată într-un timp mai eficient.
- Microscopul dentar oferă medicului o imagine mărită și mult mai precisă a câmpului de lucru și îi oferă posibilitatea să intervină cu maxim control asupra zonei afectate.
- În cazul canalelor radiculare cu o anatomie complicată, calcificate sau curbe, microscopul este esențial pentru a le putea repera și prepara corect, minim invaziv și în siguranță.
- Microscopul este de mare ajutor în rezolvarea cazurilor complexe, precum repararea perforațiilor și îndepărtarea instrumentelor fracturate din interiorul canalelor.
- Tratamentul sub magnificație oferă posibilitatea de a acționa mai conservator asupra țesuturilor dentare, păstrând mai multă structură dentară intactă.
Întrebări frecvente
1. Tratamentul de canal este dureros?
Acestă procedură nu produce durere sau disconfort.
2. Este necesara anestezia?
Toate tratamentele endodontice sunt efectuate sub anestezie locală, pentru a asigura confortul pacientului în timpul procedurii.
3. Voi resimți durere la finalul tratamentului endodontic?
Este posibil ca, în urma procedurii, pacientul să resimtă o anumită sensibilitate în zona dintelui tratat. Durerea nu este de lungă durată și nu ar trebui să te îngrijorezi. De asemenea, medicul stomatolog poate recomanda un tratament medicamentos, pentru a parcurge mai ușor acest interval de timp, în urma procedurii. Indicat este să respecți întocmai sfaturile și indicațiile dentistului, pentru a preveni problemele viitoare.
Lasă-ne un comentariu