Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Sensibilitatea dentară – Cauze și soluții

 

 

Sensibilitatea dentara sau dintii sensibili

Sensibilitatea dentară poate afecta unul sau mai mulți dinți și debutul ei este brusc, durerea poate fi ascuțită și radiată la nivelul întregului dinte. Factorii ce declanșează durerea pot fi de natură fizică sau chimică și astfel ne confruntăm cu dinți sensibili la rece, la cald, la dulce sau la atingere.

 

Mecanismul prin care se produce este simplu. Ca sensibilitatea dinților să existe, stimulii ce o produc, trebuie să aibă contact direct cu dentina dintelui. Dentina este o parte a dintelui care, în mod normal, la nivelul coroanei (partea care se vede în gură) este acoperită în totalitate de smalț (un excelent țesut izolant chimic și fizic), iar la nivelul rădăcinii este acoperită de un strat foarte subțire de un material numit cement care nu izolează atât de bine ca smalțul, lipsul acesta fiind compensat de faptul că rădăcina este acoperita de os și gingie sănătoasă.

 

Astfel, avem două situații în care dentina poate fi expusă: la nivel coronar, prin lipsa stratului de smalț pe alocuri sau la nivelul rădăcinii prin mai multe mecanisme pe care le vom detalia.

 

De ce lipsește smalțul și cum putem opri/trata dispariția lui?

Smalțul poate lipsi din varii motive:

  • asa ne-am născut, în acest caz absența smalțului se situează la nivelul coroanei în vecintatea gingiei;
  • ne periem incorect, cu forță prea mare, sau/și cu periuța de dinți cu peri tari (prin acest tip de periaj, la fiecare periere se mai ia câte un micro strat de smalț, până ajunge să dispară, în special tot în vecinatatea gingiei unde anatomic este foarte subțire;
  • prin consumul exagerat de alimente acide (citrice, ceai, tomate, murături, oțet, vin acru) – există persoane care din cauza respirației urât mirositoare (care are alte cauze) mestecă bucățele de lămâie foarte des, fapt ce duce extrem de repede la dinți sensibili, și mai apoi, la fel de repede, la pierderea dinților;
  • folosirea excesivă a apei de gură, care de cele mai multe ori are caracter acid;
  • scrâșnirea dinților (bruxism) care duce la tocirea smalțului de pe suprafețele ocluzale ale dintelui (suprafața cu care mestecăm);
  • carii;
  • leziuni cuneiforme, o leziune de origine necarioasă  caractarizată prin lipsa de smalț sau smalt plus dentina care apare pe suprafețele dinspre obraji ale dinților undeva în vecinătatea gingiei;
  • prezența plăcii bacteriene care are un pH acid și care creează un cerc vicios prin faptul că se adună, secretă acid, dinții încep să doară în special la periaj, evitarea periajului în acea zonă din pricina durerii, prin absența periajului se adună o cantitate și mai mare de placă bacteriană care va secreta și mai mult acid și care vă face dinții și mai sensibili în final produc adesea carii, tartru și retracție gingivală.

 

Sensibilitatea la nivelul rădăcinii se poate produce astfel:

  • prin erupția pasivă a dintelui: dinții sunt concepuți să “calce” cei de sus pe cei de jos. Dacă de exemplu la maxilar, sus avem un molar lipsă, molarul de jos, de la mandibulă nu mai are pe ce să „calce”, și astfel se va porni un proces de erupție pasivă, astfel încât să găsească ceva pe care să facă contact. Acesta va erupe (va ieși din os) până va face un contact ori cu un alt dinte ori cu gingia (de sus). Prin acest fenomen de dinte migrat se va expune rădăcina în cavitatea bucală, și toți stimulii fizici sau chimici pot produce sensibilitate.
  • prin retracție gingivală – când se retrage gingia se expune rădăcina în cavitatea bucală. Motivele pentru care avem gingie retrasă: periaj incorect, prezența de placă bacteriană, prezența de tartru, unele boli generale, plombe realizate incorect, coroane realizate incorect, etc.

 

Remedii pentru dinți sensibili

Pentru a preveni sau stopa evoluția sensibilității dentare recomand o alimentație cât mai echilibrată fără excese de alimente acide.  De asemenea, recomand o tehnică de periaj corectă, blândă cu o periuță cu peri moi sau medii.

 

Contrar celor auzite în reclame, apa de gură se folosește câteodată, deloc sau la indicația medicului stomatolog. De ce? Pentru că pe mucoasa care ne acoperă interiorul cavității bucale, există niște microorganisme benefice care trăiesc în simbioza cu organismul nostru, care secretă niște substanțe benefice nouă și care ne apară de alte microorganisme rele. Mai pe scurt, în cazul unei igiene dentare bune, bazată pe un periaj dentar corect, în gura fiecăruia dintre noi există un echilibru. Prin folosirea apei de gură, care conține o mulțime de substanțe chimice dăunatoare organismului și care omoară acele microorganisme, o perioadă îndelungată, acest echilibru se perturbă și alături de susbtanțele dăunătoare din alimente și stresul de zi cu zi se poate ajunge la unele boli ale cavității bucale.

 

Ca mijloace de tratament ale dinților sensibili prima opțiune este folosirea de paste de dinți desensibilizante. Aceste paste pot duce la o ameliorare sau chiar stopare dupa câteva aplicări, sau pot să nu aibă nici un efect.

 

Pentru cei în cazul cărora pasta de dinți desensibilizantă nu contribuie la o îmbunătațire, recomand o consultație de specialitate, și elaborarea unui tratament personalizat care poate consta în aplicarea de gel sau lac cu fluor, aplicarea unui agent desensibilizant, sau aplicarea unor plombe sau coroane pe dinții afectați.

 

În cazul dinților migrați, este posibilă instituirea unui tratament ortodontic, în timp ce în cazul retracțiilor gingivale se pot face tratamente parodontale precum igienizarea parodontală profesioanală, unde șansele ca gingia să își revină și să acopere din nou rădăcina sunt mari, sau tratamente chirurgicale parodontale mai complexe, cu rezultate în majoritatea cazurilor bune.

 

În cele din urmă, soluția radicală de tratament pentru dinți sensibili este devitalizarea dintelui/dinților afectați, tratament sută la sută funcțional, dar și acesta cu lipsurile lui.

 

În cazul în care aveți dinți sensibili și vreți să scăpați de această problemă, vă aștept cu drag la o consultație unde vom încerca împreună să rezolvăm această problemă. De ce să nu vă bucurați vara de o înghețată răcoritoare, sau iarna de un ceai fierbinte, când există soluții?

 

  • „Rezolvarea unei probleme constă în găsirea celor capabili să o rezolve.”

Legea lui Van Harpen

 

 

 

Dr. Florin Popastate

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.