Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Periajul dentar

 

De ce este obligatoriu să ne periem dinții?

Periajul dentar este un lucru care nu trebuie să lipsească din tabieturile noastre zilnice. Gura fiecăruia dintre noi este un mediu septic, adică un medic care conține microorganisme. Aceste microorganisme sunt reprezentate în special de bacterii care se hrănesc cu zaharuri din alimentația noastră și secretă anumite substanțe dăunătoare dinților și gingiilor.

 

Dinții, la nivel coronar (partea care se vede în gură a dintelui) este acoperit cu smalț dentar. Din păcate, smalțul este foarte sensibil la mediul acid, adică se dizolvă în mediul acid. Pe acesta aderă bacteriile care consumă zaharuri din alimente care secretă acid lactic (plus alte substanțe). Acidul lactic demineralizează smalțul, îl dizolvă și așa ia naștere caria dentară.

 

Atunci când bacteriile sunt prezente pe dinți în apropierea gingiilor, substanțele secretate de ele irită gingia. Așa ia naștere o gingie inflamată (gingibita), care sângerează și care, în timp, începe să se retragă împreună cu osul care oferă suport dinților.

 

Bacteriile au o viteză de multiplicare uimitor de mare, mai ales noaptea când dormim, și de aceea, pentru o bună sănătate a dinților și gingiilor noastre, este obligatoriu să ne periem dinții, să îndepărtăm pe cât posibil cât mai multe bacterii.

 

Când ne periem dinții?

De două ori pe zi.

 

Dimineata, imediat după trezire, și seara, înainte de culcare. Periajul de seara este cel mai important, deoarece, noaptea, funcțiile organismului nostru scad, la fel și funcția salivară. Saliva este un excelent agent antimicrobian, însă noaptea când secreția de salivă se reduce semnificativ, această funcție este foarte scăzută și bacteriile se înmulțesc excesiv. Astfel, este bine ca seara să avem o gură curată, care va fi curată și dimineața, decât să avem una murdară care până dimineața va fi mult mai murdară.

Câd durează periajul dentar?

Periajul trebuie să dureze cam 4 minute atunci când se realizează cu o tehnică corectă.

 

Știu că 4 minute sună mult, mai ales că mulți dintre noi suntem obișnuiți ca în maxim un minut să terminăm, și că timpul nostru este puțin și prețios.

 

Celor cărora 4 minute li se pare mul, le recomandăm să facă o activitate care să le atragă atenția în timpul periajului, cum ar fi ascultarea unei melodii sau uitatul la televizor, dar numai după o bună însușire a tehnicii de periaj, atunci când se instalează automatismul și nu trebuie să vă mai gândiți la cum așezați periuța pe dinte și gingie sau ce mișcări trebuie să efectuați.

 

Periajul corect al dinților

  • Așezăm periuța pe dinți și gingie în unghi de 45 de grade (cu perii în sus la dinții de sus, cu perii în jos, la dinții de jos)
  • Periem câte un grup de 2-3 dinți simultan printr-o mișcare de rotație dinspre gingie spre dinte – 5-6 mișcări de rotație pe fiecare grup. Aceste mișcări se realizează cu gura întredeschisă.
  • La dinții frontali, atât superiori, cât și inferiori, pe suprafețele dinspre limbă, periuța se așază vertical și se exercită aceeași mișcare de măturare de pe gingie spre dinte.

La întrebarea „Ce periuță de dinți să folosesc?” răspunsul pe care îl dau pacienților este unui personalizat, în funcție de nevoile lor, însă, în general, periuța de dinți cea mai indicată este una cu peri din material plastic de duritate medie, cât mai simplistă posibil.

 

La întrebarea „Ce pastă de dinți să aleg?” răspunsul este unul și mai simplu, deoarece 90% din rezultatul final al periajului constă în tehnică și nu în pastă. În definitiv, orice pastă de dinți vă satisface este potrivită.

 

În funcție de cât de bine vă periați și de organismul dumneavoastră, igienizarea dento-parodontală profesională în cabinet poate fi indicată la 6 luni sau la un an. Această igienizare completează igiena dumneavoastră zilnică, prin faptul că îndepărtează tartrul și placa bacteriană acolo unde dumneavoastră nu ați reușit în totalitate, și trebuie să cuprindă: detartraj, air-flow supragingival obligatoriu și subgingival numai dacă este nevoie, periaj profesional, fluorizare profesională.

 

Vă dau un sfat: evitați ofertele care vă oferă numai detartraj și periaj profesional, mai ales cele cu bani puțini. Nu vă lăsați sănătatea în mâinile vânzătorilor de iluzii.

 

Dr. Florin Popastate

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.