Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Controalele periodice la stomatolog: Importanta si utilitate

 

De ce se recomanda controalele periodice la stomatolog?

Consider ca exista doua motive principale:

  • Suntem mai sanatosi, pe termen lung
  • Costa mult mai putin, pe termen lung

 

Dupa cum bine stiti sunt foarte putini cei care nu ajung niciodata intr-un cabinet stomatologic cu o problema (urgenta-durere, umflatura, un dinte care se misca etc). Pe langa aceste urgente dentare mai sunt si problemele de functionalitate: masticatia, fonatia, estetica etc. Concluzia este ca VREM/ NU VREM tot ajungem la un moment dat la un Cabinet stomatologic.

 

As dori, prin intermediul acestui articol, sa va arat ca este mult mai bine sa mergeti la un medic dentist  mai devreme decat mai tarziu.

Incepem demonstratia cu cel mai simplu caz posibil, dar si cel mai des intalnit: caria dentara.
Caria dentara este o afectiune a structurilor dentare (smalt, dentina, cement) care, netratata, va afecta pulpa dentara (nervul) provocand durere, inflamatie si infectie. Aceasta perioada de dezvoltare si de “adancire” a cariei variaza in functie de geneticul, alimentatia, igiena pacientului intre 6 luni si 4 ani.

  • In prima faza pacientul nu simte nimic la dintele repectiv.
  • In a doua faza, caria se apropie de pulpa dentara (nerv) si dintele incepe sa fie sensibil la rece, sensibilitate ce trece imediat ce este indepartat stimulul.
  • In a treia faza, dintele devine sensibil atat la rece cat si la alimentele dulci, sensibilitate ce dispare imediat ce este indepartat stimulul.
  • In a patra faza dintele ramana sensibil si dupa indepartarea stimulului pentru o perioada variabila de timp (1-15 minute). Din aceasta etapa nervul trebuie scos.
  • In a cincea faza dintele incepe sa doara de la sine, fara nici un stimul, pentru perioade scurte (1-3 ore).
  • In a sasea faza dintele doare continuu, iar la un moment dat orice antiinflamator sau antialgic nu isi mai face efectul.
     

Pana acum am explicat, medical, fazele cariei dentare. Continuam cu niste calcule matematice, financiare, legate de un tratament stomatologic eficient al unei astfel de probleme.

 

1. Prima varianta: ignorarea problemei si perpetuarea cazului pana la etapa finala.

Presupunem ca este vorba despre un molar si ca va dura o perioada de 2 ani pana se ajunge cu acesta carie in ultima faza:

  • Consultatie stomatologica si status dentar = 120 Ron
  • Controale stomatologice periodice + igienizari profesionale = 0 ron
  • Extractie nerv (in general molarii au 3 nervi) = 325 Ron
  • Obturatie de canal (definitiva)  = 275 Ron
  • Refacere de bont pivot fibra de sticla (pivot) = 310 Ron
  • Coroana metalo-ceramica  = 945 Ron


TOTAL = 1975 Ron

 

2. Varianta in care se constientizeaza formarea acestor carii  si tratarea lor din timp, cu pastrarea pe cat mai mult posibil a tesuturilor dentare, naturale. Vom face calculul tot pe o perioada de 2 ani: Consultatie Stomatologica si status dentar = 120 Ron

  • Controale periodice + igienizari dentare profesionale = 4×250 = 1000 Ron
  • Obturatie coronara (plomba) = 250 Ron   caria rezolvata in fazele 1, 2 sau 3

 

TOTAL = 1370

In varianta 2, pe langa faptul ca platim totalul calculat, etapizat, in 2 ani , opinia mea, de medic stomatolog cu experinta, cel mai important lucru este ca ramanem cu un molar natural, frumos, viu, sanatos.

 

In prima varianta, evident, vom plati mai mult, intr-o perioada scurta de timp si obtinem un molar mort (are nervul scos), acoperit de o coroana metalo-ceramica ce nu va putea niciodata sa ofere functionalitatea si estetica unui dinte natural.

 

Retineti ca acest calcul ia in considerare doar un dinte, dar in gura unui om sunt 28 de dinti (+- 4 molari de minte) iar aceste carii apar pe mai multi dinti.

 

Este esential sa constientizam ca si sanatatea orala este un lucru important pentru viata noastra! Vizitele periodice la un cabinet stomatologic (in medie, de 2 ori pe an) pentru controale si igienizari dentare profesionale nu numai ca va ajuta sa economisiti bani dar si functionalitatea si estetica gurii dumneavoastra va fi mult mai buna!

Va multumesc si va doresc SANATATE!!!

 

Dr. Sorin Gageanu

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.