Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Articole   -   Pedodonție

Trebuie să sigilez măselele copilului meu?

sigilarea dintilor la copii, sigilarea maselelor la copii, cariile la copii, pedodontie bucuresti

 

Când vine vorba despre îngrijirea dentară a copiilor, părinții se confruntă adesea cu întrebări legate de cele mai bune practici: este necesară sigilarea dinților la copii? , când ar trebui să-l aduc pe cel mic la pedodont pentru sigilarea dinților? , ce înseamnă sigilarea dentară?, doare sigilarea dentară? etc. Sunt doar câteva întrebări legate de îngrijirea dinților de lapte și permanenți la copii. Articolul prezent oferă răspunsuri la toate aceste întrebări și ceva în plus. Hai să-l parcurgem treptat.

 

  • Ce înseamnă sigilarea dinților la copii?

Sigilarea dinților este o procedură dentară preventivă, non-invazivă,  care implică aplicarea unui strat protector de material dentar  pe suprafețele denivelate ale molarilor și premolarilor. Aceste suprafețe au adesea fisuri fine și adânci unde se adună particule de mâncare ce sunt fermentate de către bacteriile existente, ceea ce duce la formarea cariilor dentare. Materialul de sigilare pur si simplu acoperă aceste fisuri, creând o suprafață netedă  mai ușor de curățat, împiedicând astfel acumularea de resturi alimentare și apariția cariei dentare.

 

Sigilarea dentară este o metodă de tratament preventivă a cariei dentare atât în dentiția temporară a copiilor, cât și in cea definitivă . Și de ce nu, este folosită chiar și la adulți :) Pentru că este non-invazivă, nu doare! Deci se poate realiza fără anestezie dentară, intr-o ședință la medicul pedodont în București. Acesta reprezintă un mare plus pentru micul pacient pentru că automat va mai scapă de teama de medicul pedodont (cunoscută în popor de “ frica de halatul alb” ).

  • De ce ar trebui să se realizeze sigilarea măselelor la copii?

Măselele sunt cel mai frecvent loc unde se pot forma cariile la copii. Vă întrebați de ce? Ei bine, acest lucru se datorează faptului că măselele au adâncituri și fisuri unde resturile alimentare și bacteriile se cantonează cu ușurință și sunt greu de îndepărtat. Chiar dacă realizăm igiena copiilor de 2 ori pe zi, uneori, aceste resturi pătrund atât de profund in acele șanțuri, încât o îndepărtare completă prin periaj dentar este imposibilă. Dacă avem și un smalț dentar slab mineralizat, atunci riscul de formare a cariei dentare crește foarte mult. Prin sigilarea acestor suprafețe dentare, vom reduce considerabil riscul de formare a cariilor dentare.

 

sigilarea dintilor la copii, sigilarea maselelor la copii, pedodontie in bucuresti, copii la dentist

Când ar trebui să meargă copii la dentist pentru sigilare?

  • Sigilarea dentară, fiind o metodă preventivă de tratament dentar, se recomandă a fi efectuată după ce dinții temporari și cei definitivi sunt complet erupți.
  • În general, pentru dentiția temporară se recomandă întâi un consult la medicul specialist pedodont in jurul vârstei de 2 ani, iar acesta va recomanda când este necesar a se realiza sigilarea dentară a măselelor de lapte ( riscul crescut la carii, hipomimeralizarea smalțului dentar, igiena dentară sunt doar câteva criterii pe care medicul pedodont le va lua in considerare pentru sigilarea dentară) .
  • Pentru dentiția definitivă, se recomandă sigilarea dentară după erupția completă a molarilor și a premolarilor. Acest lucru începe cu  vârsta de 6 ani când erup pe arcada dentară primii molari permanenți ( definitivi). Aceștia apar in spatele măselelor ( molarilor) de lapte și de foarte multe ori sunt confundați cu dinții temporari. Sunt primii molari afectați de caria dentară si primii molari care necesită tratament dentar ( obturație dentară, tratament endodontic, uneori chiar extracție in cazurile avansate și grave). De aceea, vizitele regulate la medicul specialist în pedodonție în București sunt o necesitate în perioada dentiției mixte, când au loc schimbările dentare. 

Sigilarea măselelor la copii este o metodă eficientă si non-invazivă, de prevenire a cariilor dentare și ar trebui luată în considerare ca parte a planului de îngrijire orală a copilului. Însă este esențial să îți aduci copilul la control regulat de pedodonție în București deoarece sigilările ar putea avea nevoie de “reparații” sau reînnoiri în timp. De asemenea, este important de menționat că sigilările nu înlocuiesc nevoia de periaj zilnic și de folosirea aței dentare; acestea rămân esențiale pentru sănătatea orală a copiilor.

Vino chiar astăzi cu cel mic în Clinica Artistic Dent!

Echipa noastră vă așteaptă cu brațele deschise!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.