Tot ce trebuie să știi despre disjunctorul maxilar (aparatul care lărgește maxilarul). Ghid complet
În cabinetul ortodontic, una dintre cele mai frecvente probleme ortodontice pe care le observăm la micii pacienți este compresia de maxilar.
Ce înseamnă acest lucru? Compresia de maxilar reprezintă lipsa dezvoltării maxilarului superior.
Ce putem observa la copilul nostru?
- poate să nu respire corect ziua și/sau noaptea, chiar dacă a fost făcută adenoidectomia;
- arcada superioară este foarte îngustă, iar bolta palatină adâncă;
- poate devia mandibula;
- mușcătură inversă unilaterală sau bilaterală;
- mandibulă aparent proeminentă;
- dinți proeminenți;
- înghesuiri dentare încă din dentiția temporară;
- lipsa spațiului necesar pentru erupția dinților definitivi;
- dificultăți la masticație;
- uzură atipică a dinților;
- dureri la nivelul articulației temporo-mandibulare etc.
Când această problemă este diagnosticată între vârsta de 6 și 10 ani, se poate interveni cu ajutorul unui dispozitiv ortopedic numit disjunctor maxilar.
Este foarte important să înțelegem că disjunctorul nu are rolul de a alinia dinții, ci de a lărgi baza osoasă, motiv pentru care este considerat un dispozitiv ortopedic.
Cum acționează disjunctorul?
Maxilarul este alcătuit din două oase unite printr-o sutură situată la mijloc, care se osifică (se închide) la începutul adolescenței.
Folosirea disjunctorului maxilar în copilărie, când această zonă este încă suficient de flexibilă, permite obținerea unor modificări semnificative ale maxilarului în plan transversal, adică o lărgire a acestuia.

Tipuri de disjunctoare
Disjunctoarele pot fi de mai multe tipuri: cu ancoraj dentar sau scheletic, ancorate pe dinți temporari sau definitivi, fixate pe gutiere sau inele, cu pelote acrilice sau fără. Uneori, se pot adăuga diverse accesorii suplimentare pentru a rezolva mai multe probleme în același timp. Medicul ortodont va recomanda varianta potrivită pentru copilul dumneavoastră.
Aplicarea disjunctorului
Aplicarea disjunctorului maxilar se face în cabinetul stomatologic, folosind diferite tipuri de adezivi dentari, în funcție de situația clinică.
Acomodarea cu disjunctorul durează aproximativ 1–2 zile și este puternic influențată de o atitudine pozitivă și de încurajările părinților și ale familiei.
Adesea, încercăm să implicăm copilul în deciziile privind designul disjunctorului, pentru a-i oferi o experiență cât mai plăcută și distractivă: alegem culorile, adăugăm sclipici, un personaj sau erou preferat ori chiar numele copilului pe aparat. Aceste detalii fac parte din abordarea prietenoasă oferită în cadrul serviciilor de pedodonție din București.
Activarea disjunctorului
După aplicarea disjunctorului, medicul ortodont vă va oferi instrucțiuni clare despre pașii pe care trebuie să îi urmați acasă: cum se face activarea și câte ture sunt necesare pentru activarea aparatului copilului dumneavoastră.
Toate disjunctoarele maxilare vin însoțite de o cheiță, pe care trebuie să o introduceți în orificiul șurubului de activare și să o rotiți. După un anumit număr de rotații, medicul ortodont va evalua progresul și vă va informa cu privire la pașii următori.

Ce simte copilul în timpul activării disjunctorului
Deși nu este întotdeauna plăcut, un efect secundar al activării disjunctorului maxilar poate fi disconfortul sau presiunea. Copilul dumneavoastră poate relata că simte presiune în partea superioară a nasului și, uneori, în jurul ochilor. Este normal să apară o ușoară sensibilitate și o ușoară mobilitate la nivelul dinților, sensibilitatea sau durerea de dinți cedează la medicamente antialgice și antiinflamatorii obișnuite (Nurofen, de exemplu).
Un alt lucru pe care copilul îl poate simți este faptul că dinții săi nu se mai întâlnesc la fel ca înainte: că mușcă doar pe câțiva dinți sau că atinge mai mult pe o parte decât pe cealaltă. De fiecare dată când se va activa aparatul, copilul va simți că mușcătura se modifică.
Nu trebuie să vă faceți griji dacă începe să apară un mic spațiu între dinții frontali ai copilului dumneavoastră („strungăreața”). Este complet normal și de așteptat ca pe măsură ce tratamentul de expansiune maxilară avansează, să se deschidă spațiul dintre incisivii superiori. Acesta este primul semn că maxilarul se lărgește și că disjunctorul maxilar funcționează eficient într-un plan de tratament ortodontic corect.
Odată ce activările se opresc, spațiul interdentar va reveni la forma inițială. Acest lucru se datorează faptului că fibrele interdentare au fost întinse pe parcursul activării aparatului, iar acum revin la dimensiunile lor. Este important de reținut că acest fenomen nu înseamnă că tratamentul recidivează.
Alimentația și vorbirea (fonația)
În prima și a doua zi după aplicarea disjunctorului dentar, este recomandat ca alimentația să includă mâncăruri cu o consistență mai moale (de tip supă, piure, pilaf, paste, iaurt etc.). Este de așteptat ca aportul alimentar să se desfășoare mai greoi, așa că este important să îi oferim copilului timp și răbdare, atât cât are nevoie, pentru a se acomoda.
În câteva zile, copilul va putea mânca aproape orice, însă este indicat să evităm alimentele lipicioase, crocante sau dure, care pot trage de aparat: gumă de mestecat, caramele, jeleuri, popcorn, chipsuri etc.
Dificultățile de vorbire și masticație dispar, de obicei, în primele 2–3 zile. Este util ca pacientul să exerseze vorbirea în acest interval, citind cu voce tare. Cuvintele care conțin consoanele „S”, „T” și „D” vor fi cel mai dificil de pronunțat la început. Poate apărea și hipersalivația, un fenomen normal, care va dispărea treptat. Se poate recomanda consumul de dropsuri fără zahăr, care ajută la reglarea fluxului salivar și la adaptarea mai ușoară la aparatul dentar.
Igiena cu disjunctorul maxilar
În timpul mesei, alimentele se pot acumula între aparatul dentar și cerul gurii. Este foarte important ca spațiul dintre aparat (în special șurubul aparatului, care este mai rețentiv) și cerul gurii să fie curățat riguros în fiecare zi, ideal după fiecare masă. Dușul bucal este un mijloc auxiliar foarte util în acest sens.
Dacă nu suntem lângă copil după fiecare masă, îl încurajăm ca după fiecare gustare sau masă să clătească gura cu putere, pentru a disloca resturile alimentare rămase sub aparat. Dacă acestea nu sunt îndepărtate, pot deveni surse de iritație și inflamație la nivelul mucoasei palatine, provocând disconfort sau durere.
În cazuri extreme, pot apărea chiar infecții, moment în care aparatul trebuie îndepărtat, iar tratamentul se oprește temporar.
Periajul dentar trebuie să includă și periajul disjunctorului, acordând o atenție sporită zonei gingivale, acolo unde aparatul se întâlnește cu dintele. O bună igienă orală cu aparat dentar este esențială în succesul tratamentului ortodontic.
Accidente / Incidente
Dacă aparatul dentar (disjunctorul) începe să se miște, se desprinde complet sau dacă copilul acuză dureri care nu cedează la antiinflamatoare uzuale, este important să ne contactați cât mai curând pentru o programare de control. Orice problemă legată de stabilitatea aparatului dentar trebuie evaluată de către medicul ortodont din clinica noastră din sector 3, București, pentru a asigura un tratament corect și eficient.
Dacă aparatul se desprinde complet, acesta trebuie păstrat întotdeauna și adus la următoarea programare pentru recimentare.
Dacă aparatul a fost fracturat sau îndoit, trebuie trimis către laborator pentru reparare, urmând ca apoi să fie recimentat în cabinetul ortodontic.
Menținerea disjunctorului
Ideal, disjunctorul trebuie menținut o perioadă de 12 luni pentru contenția rezultatelor.
Adesea, tratamentul cu disjunctor este urmat de un tratament ortodontic fix, într-o etapă ulterioară, după o reevaluare.
Pe perioada activării disjunctorului, este foarte important să fie respectate vizitele la medicul ortodont, conform indicațiilor acestuia. În situația în care controalele nu pot fi realizate la timp, activările se vor opri până când pacientul va ajunge la programare.
Pentru orice întrebări legate de tratamentele ortodontice, echipa noastră din București, sector 3 vă răspunde cu drag și vă oferă îndrumare personalizată.
Lasă-ne un comentariu