Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Articole   -   Pedodonție

Cariile la copii: Mituri și realități

Cariile dentare sunt o problemă de sănătate dentară foarte întâlnită la copii, motiv pentru care există numeroase mituri și misconcepții legate de această afecțiune. În realitate, cariile dentare sunt un subiect complex care necesită înțelegere profundă și o abordare multidisciplinară. În clinica de pedodonție din București, Artistic Dent, am tratat numeroase cazuri de carie la copii și ne-am propus să clarificăm cele mai frecvente mituri pentru a îți  oferi o viziune clară și realistă a acestei probleme.

 

Mitul 1: Copiii mici nu pot avea carii

Realitate: Aceasta este una dintre cele mai comune neînțelegeri și cea mai gravă! Copiii mici pot dezvolta carii, chiar la vârste fragede. O dată apărute aceste carii dentare, ele au o evoluție rapidă și provoacă numeroase probleme ( atât micului pacient- durere, cât și părinților și medicului pedodont). Am întâlnit frecvent situații de dinți cariați la copii de 2 ani sau chiar mai puțin. Cariile la această vârstă se mai numesc și carii de biberon. Sunt cauzate prin folosirea îndelungată a biberonului cu scopul de a adormi sau a liniști sugarul. Se dezvoltă de obicei pe suprafața dinților care vin in contact direct cu biberonul, sub forma unei mici pete cretoase, evoluând rapid către cavități dentare maronii sau negre.

 

carie la copii, pedodonție București, dinți cariați la copii de 2 ani, dinții de lapte

Mitul 2: Caria la copii este doar o fază

Realitate: Din păcate, cariile dentare nu sunt doar o fază și nu vor dispărea de la sine. O dată ce au apărut, ele se vor dezvolta atât în suprafața cât și in profunzime. Dacă caria la copii nu este tratată corespunzător, ea va duce la probleme mult mai grave precum apariția durerii dentare, infectarea pulpei dentare și a țesuturilor înconjurătoare. În clinica noastră de pedodonție din București, am tratat numeroase cazuri de complicații severe cauzate de carii netratate.

Mitul 3: Dințișorii de lapte nu contează

Realitate: Un alt mit greșit care circulă este că dinții de lapte nu contează deoarece aceștia oricum vor cădea la un moment dat. Fals. Sănătatea dinților de lapte este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a aparatului dento-maxilar a copilului și pentru sănătatea viitoare a dinților definitivi. Neglijarea dinților cariați la copii poate cauza probleme grave de ocluzie dentară , fiind necesară purtarea unui aparat dentar in viitor.

 

carie la copii, pedodonție București, dinți cariați la copii de 2 ani, dinții de lapte

Mitul 4: Copiii nu au nevoie să viziteze un dentist până când nu încep să-și piardă dinții de lapte

Realitate: Un ultim mit frecvent întâlnit care trebuie clarificat este ideea că vizitele la dentist sunt necesare doar când copiii încep să își piardă dinții de lapte. De fapt, Asociația Americană de Pedodonție recomandă ca vizita la dentist să înceapă când apare primul dinte sau cel târziu la vârsta de 1 an. La clinica noastră de pedodonție din București, insistăm pe prevenție și detectare timpurie a problemelor dentare, inclusiv cariilor.

Cariile dentare la copii pot fi prevenite și gestionate cu succes, dar necesită atenție, cunoaștere și îngrijire adecvată. În lupta împotriva cariilor, informația este esențială, iar la Artistic Dent, suntem dedicați să oferim cel mai bun serviciu pentru a asigura zâmbete sănătoase și fericite pentru copii. Împreună, putem schimba percepția despre carii și sănătatea orală la copii, pentru a construi un viitor mai bun și mai sănătos.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.