periaj-dd-cover

De ce este obligatoriu sa ne periem dintii?

Periajul dentar este un lucru care nu trebuie sa lipseasca din tabieturile noastre zilnice.  Gura fiecaruia dintre noi este un mediu septic, adica un mediu care contine microorganisme. Aceste microorganisme sunt reprezentate in special de bacterii care  se hranesc cu zaharuri din alimentatia noastra si secreta anumite substante daunatoare dintilor si gingiilor.

Dintii, la nivel coronar (partea care se vede in gura a dintelui) este acoperit cu smalt dentar. Din pacate smaltul este foarte sensibil la mediul acid, adica se dizolva in mediul acid.  Pe acesta adera bacterii care consuma zaharuri din alimente si care secreta acid lactic (plus alte substante). Acidul lactic demineralizeaza smaltul, il dizolva si asa ia nastere caria dentara.

Atunci cand bacteriile sunt prezente pe dinti in apropierea gingiilor, substantele secretate de ele irita gingia. Asa ia nastere o gingie inflamata (gingivita) , care sangereaza si care in timp incepe sa se retraga impreuna cu osul care ofera suport dintilor.

Bacteriile au o viteza de multiplicare uimitor de mare, mai ales noaptea cand dormim, si de aceea pentru o buna sanatate a dintilor si gingiilor noastre este obligatoriu sa ne periem dintii, sa indepartam pe cat posibil cat mai multe bacterii.

Cand ne periem dintii?

De doua ori pe zi. Dimineata imediat dupa trezire, si seara inainte de culcare. Periajul de seara este cel mai important deoarece noaptea functiile organismului nostru scad, la fel si functia salivara. Saliva este un excelent agent antimicrobian, insa noaptea cand secretia de saliva se reduce semnificativ aceasta functie este foarte scazuta si bacteriile se inmultesc excesiv. Astfel, este bine ca seara sa avem o gura curata care va fi curata si dimineata decat sa avem una murdara care pana dimineata va fi mult mai murdara.

Cat dureaza periajul dentar?

Periajul trebuie sa dureze cam 4 minute atunci cand se realizeaza cu o tehnica corecta. Stiu ca 4 minute suna mult, mai ales ca multi dintre noi suntem obisnuiti ca in maxim un minut sa terminam, si ca timpul nostru este putin si pretios. Celor carora 4 minute li se pare mult le recomand sa faca o activitate care sa le atraga atentia in timpul periajului, cum ar fi ascultarea unei melodii sau uitatul la televizor, dar numai dupa o buna insusire a tehnicii de periaj, atunci cand se instaleaza automatismul si nu trebuie sa va mai ganditi la cum asezati periuta pe dinte si gingie sau ce miscari trebuie sa efectuati.

Periajul corect al dintilor

  • asezam periuta pe dinti si gingie in unghi de 45 de grade (cu perii in sus la dintii de sus, cu perii in jos la dintii de jos)
  • periem cate un grup de 2-3 dinti simultan printr-o miscare de rotatie dinspre gingie spre dinte – 5-6 miscari de rotatie pe fiecare grup. Aceste miscari se realizeaza cu gura intredeschisa.
  • la dintii frontali, atat superior cat si inferior, pe suprafetele dinspre limba periuta se aseaza vertical si se exercita aceeasi miscare de maturare de pe gingie spre dinte.
igiena-oralai

La intrebarea „Ce periuta de dinti sa folosesc ?” raspunsul pe care il dau pacientilor este unul personalizat in functie de nevoile lor, insa in general periuta de dinti cea mai indicata este una cu peri din material plastic de duritate medie cat mai simplista posibil. La intrebarea „Ce pasta de dinti sa aleg ?” raspunsul este unul si mai simplu, deoarece 90 % din rezultatul final al periajului consta in tehnica si nu in pasta, orice pasta de dinti va satisface este potrivita.

In functie de cat de bine va periati si de organismul dumneavoastra, igienizarea dento-parodontala profesionala in cabinet poate fi indicata la 6 luni sau la un an. Aceasta igienizare completeaza igiena dumneavoastra zilnica prin faptul ca indeparteaza tartrul si placa bacteriana acolo unde dumneavoastra nu ati reusit in totalitate si trebuie sa cumprinda: detartraj, airflow supragingival obligatoriu si subgingival numai daca este nevoie, periaj profesional, fluorizare profesionala.

Va dau un sfat: evitati ofertele care va ofera numai detartraj si periaj profesional, mai ales cele cu bani putini. Nu va lasati sanatatea in mainile vanzatorilor de iluzii.

Dr. Florin Popastate

Inapoi
Programeaza-te acum!