Hipnoza clinica si-a dovedit in mod stiintific utilitatea si valoarea in demersurile psihoterapeutice orientate catre reducerea stresului major, a anxietatii severe si a fobiei asociate interventiilor stomatologice (extractii si implanturi dentare, obturatii/ plombe etc.).

Igienizare

Un alt domeniu de aplicabilitate al hipnozei este managementul durerii. Astfel, hipnoza este utilizata cu succes in interventiile stomatologice, pentru diminuarea senzatiei de durere prin analgezie sau pentru obtinerea anesteziei.

Cercetarile au demonstrat ca o persoana in timpul transei nu va reactiona la sugestii ce sunt in dezacord cu principiile si vointa sa. De asemena, o persoana nu poate fi hipnotizata impotriva propriei vointei si poate sa iasa singura din transa daca doreste acest lucru.

Mecanismul principal prin care este realizat managementul durerii cu hipnoza este analgezia hipnotica. In conditiile transei hipnotice, aceasta se manifesta prin absenta durerii sau prin inlocuirea acesteia cu senzatii de amorteala, funicaturi sau atingeri usoare. Pacientul realizeaza ceea ce se intampla, este capabil sa coopereze cu medicul, dar nu este deranjat de manverele medicale efectuate.

Numarul de sedinte de pregatire variaza in functie de tipul de interventie, de particularitatile dumneavoastra, de nivelul de stres/ anxietate asociat cu interventia pe care urmeaza sa o aveti, la care se pot adauga si alti factori pe care ii identificam impreuna. In principiu, rezultatul dorit poate fi obtinut dupa 2-5 sedinte.

  • Efectuarea interventiei fara a apela la substante chimice sau cu o cantitate mult mai mica decat in mod obisnuit, aceasta fiind o modalitate naturala de interventie, fara elemente toxice.
  • Efectuarea interventiei fara utilizare sedativelor, asa cum se procedeaza uneori in cazul pacientilor anxiosi sau necooperanti.
  • Obtinerea si mentinerea unei stari de confort inainte, in timpul si dupa interventia medicala, aceasta fiind mult mai putin traumatizanta in comparatie cu o interventie obisnuita.
  • Pierderea redusa de sange.
  • Mentinerea efectului analgeziei atat timp cat corpul are nevoie, dupa interventie.
  • Refacerea si vindecarea mai rapida.
  • Reducerea complicatiilor postoperatorii.

Toate aceste beneficii au fost observate in mod direct in cazurile in care am lucrat pana in prezent, cat si in majoritatea studiilor stiintifice realizate.

Contraindicatii ale hipnozei: unele tulburari psihice
Exista unele tulburari psihice in care hipnoza nu este indicata.

!!! In cele mai multe cazuri, in urma colaborarii dintre psihoterapeut si pacient, este obtinuta transa optima pentru desfasurarea interventiei stomatologice. Insa, avand in vedere multitudinea factorilor implicati, succesul nu este 100% garantat.

Razvan-Gabriel Zaharia
Psiholog-Psihoterapeut

DETALII
Programeaza-te acum!