Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Durerea dentară și tratamentul acesteia

tratament de canal, durere dentara, endodontie

 

Endodontia este o specialitate a medicinii dentare care se ocupa cu tratamentul afectiunilor pulpare sau ale “nervului dentar”. Termenul de “endodontie” provine din limba greaca de la cuvintele “endo” care inseamna inauntru si “odont” care inseamna dinte.

 

Anatomic dintele este format din coroana dentara si una sau mai multe radacini dentare. In interiorul acestuia se afla camera pulpara (la nivelul coroanei) si canalul radicular (la nivelul radacinii). Camera pulpara si canalul (canalele) radicular(e) sunt formate din vase de sange si tesut nervos, care asigura vitalitatea dintelui. In momentul infectarii sau inflamarii acestui tesut pulpar va aparea asa-zisa “durere de dinti”.

 

Infectarea pulpei dentare (“nervului”) poate avea drept cauze:

  • Caria dentara netratata la timp – reprezinta cauza cea mai frecvent intalnita;
  • Traumatisme dentare;
  • Dinti care au obturatii (plombe) foarte adanci;
  • Dinti care din diverse motive au fracturata sau cazuta o obturatie dentara (plomba), ramanand astfel un strat foarte subtire de tesut dentar dur intre exterior si nerv, acesta din urma fiind in contact strans cu diferiti agenti ce-l pot sensibiliza, inflama si infecta;
  • Abces dentar etc.
     

In primul stadiu al afectarii dintelui, durerea dentara este suportabila si cedeaza la medicatie (Atentie! odata inflamat sau infectat “nervul”, procesul este ireversibil !!! ). Durerea dentara poate sa reapara si va fi greu de suportat, nu va ceda la medicatie sau alte “leacuri”. Uneori, poate chiar debuta sub aceasta forma de durere dentara insuportabila.

 

Simptomatologia durerii de dinti este vasta, putand aparea:

  • dureri dentare de scurta durata, ce apar la contactul cu diferiti agenti chimici (dulce), termici (rece/cald) si mecanici;
  • dureri dentare persistente, intense, ce pot iradia spre gat, ochi sau urechi;
  • durere dentara la atingere, pacientul evita sa mestece pe partea respectiva si tine gura usor deschisa pt a elimina orice contact pe dintele respectiv;
  • dureri dentare insuportabile, care nu cedeaza la medicatie;
  • dureri dentare ce scad in intensitate odata cu formarea abcesului dentar (pungii de puroi). Daca durerea a disparut, nu inseamna ca totul este bine si pacientul nu mai are nevoie să se prezinte la controlul stomatologic. Daca nu este tratata, infectia nervului se va extinde usor la osul in care sta dintele pe arcada, ducand la complicatii.
     

Indiferent de durerea de dinti, tratamentul este acelasi: scoaterea nervului infectat din canalul dentar! Dupa ce se indeparteaza in totalitate tesutul infectat, se va lasa un antibiotic pe canal, urmand ca in sedinta (sedintele) urmatoare canalul dentar sa fie umplut/sigilat cu un material compatibil biologic cu tesutul dentar reprezentat de cauciucul natural gutta percha.

 

Scopul tratamentului de canal este de a preveni ca bacteriile din canalul dentar infectat sa ajunga la nivelul osului alveolar, iar dintele sa fie pastrat in cavitatea orala.

 

In cazul in care dintele prezinta o infectie foarte mare la varful radacinii si are mobilitate extrem de mare in os, atunci decizia va fi de extractie, nemaiputandu-se salva dintele pe cale endodontica.

 

Imaginile de mai jos va vor ajuta sa va formati o idee despre ce inseamna tratamentul de canal al unui dinte infectat.

 

 

Ce ar trebui sa faceti daca va doare un dinte inainte de a ajunge la medicul stomatolog? Pentru ameliorarea durerii de dinte puteti sa luati analgezice precum: ibuprofen, nurofen, antinevralgic, ketonal etc. cu mentiunea de a tine cont de prospectul medicamentului, unele fiind contraindicate in anumite afectiuni. Spalati bine zona respectiva, faceti gargara cu apa de gura (atentie!!! Nu folositi alcool, acesta irita mucoasele foarte tare, ducand chiar si la arsuri), tineti comprese reci pe obraz in zona cu durerea de masea, evitati sa mancati alimente foare reci sau foarte calde si evitati sa aplicati tot felul de leacuri babesti, deoarece puteti complica situatia.

 

Contactati medicul stomatolog, doar el va scapa de durerea dentara!

 

Dr. Diana Portasa